Se poate dormi cu lentile de contact? O treime din toti purtatorii de lentile recunoaste ca adoarme noaptea cu acestea puse, dar ca se trezeste a doua zi cu prea putine neplaceri pentru a se gandi serios ca ar fi trebuit sa le scoata. Se pare ca, asa cum zic specialistii, indicat este sa le scoti de la ochi atunci cand te pregatesti de somn, insa exista si unele tipuri de lentile care se pot lasa chiar si pe timpul noptii. 

Haideti sa descoperim impreuna ce este mai bine de facut, ce trebuie evitat si de ce.

Se poate dormi cu lentile de contact ori nu? Vedeti ce spun specialistii

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) spune ca nu este bine sa adormim in timp ce avem lentilele de contact puse, nici macar pentru cateva zeci de minute. De ce atat de strict? Pentru ca a adormi cu lentilele la ochi ne poate face de 8 ori mai predispusi la a contacta o infectie oculara. 

Apoi, din cauza acestei infectii se poate ajunge la leziuni corneene, la operatie sau, in cazuri mai rare dar posibile, la piederea vederii. Este foarte important de retinut faptul ca aceste infectii pot aparea fie ca purtati lentile de contact pentru corectie, fie ca purtati lentile colorate, pur decorative.

Cum poate dormitul cu lentilele la ochi sa creasca riscul de infectie?

Corneele inta in contact cu bacterii in fiecare zi, si cu toate acestea infectiile se produc mai rar. De ce? Deoarece o cornee sanatoasa este o parte a apararii naturale a ochilor impotriva contaminantilor. Insa, pentru a functiona intr-o modalitate buna, corneea trebuie sa fie atat hidratata, cat si oxigenata. 

Cata vreme suntem treji, clipitul ajuta ca ochii sa se umezesca iar oxigenul sa treaca prin lacrimile produse. Lentilele de contact se potrivesc pe suprafata ochilor, luand in mod semnificativ cantitatea de oxigen si de umezeala pe care o pot accesa ochii in mod obisnuit. In timpul somnului, aceasta problema devine chiar si mai severa. Iar fara suficient oxigen, celulele din cornee isi pierd capacitatea de a lupta impotriva bacteriilor. 

Ce se poate intampla daca dormim cu lentilele de contact la ochi?

Se poate dormi cu lentile de contact? Nu! De ce, vedeti in cele ce urmeaza.

  • Keratita bacteriana

Keratita este o infectie a corneei, care rezulta de obicei din bacterii regasite in organismul uman si in mediul care ne inconjoara. Se poate intampla sa luati keratita bacteriana:

  • daca purtati lentile de contact pe o perioada indelungata de timp
  • daca sistemul imunitar va este compromis
  • daca ati suferit o leziune oculara 
  • Keratita parazitara

Acanthamoeba care cauzeaza infectia poate fi regasita in nenumarate surse de apa, inclusiv in apa de la robinet. Insa, keratita parazitara, spun specialistii ca se poate produce si din cauza unei infectii microbiene a ochilor. 

Asadar, daca ti-ai spalat lentilele in apa de la robinet, ai inotat cu ele la ochi sau ai dormit cu ele, atunci se prea poate sa risti sa o contactezi. 

  • Keratita fungica

Specialistii sustin ca acest tip de keratita se intalneste mai adesea in regiuni cu clima tropicala si temperaturi medii. Dormitul cu lentile de contact la ochi creste foarte mult sansele de a o contacta. 

Insa, cei care dobandesc keratita fungica sustin ca se poate sa o fi luat din cauza unui soi de trauma oculara, precum lovituri ori leziuni cauzate de plante, bete sau ramuri. 

Indiferent de situatie si de tipul de afectiune pe care o aveti, consultati un medic specialist si nu lasati nimic netratat. Din cauza nepasarii sau a delasarii, se poate ajunge chiar si la pierderea vederii. De fiecare data cand simtiti ca ceva este in neregula, progaramati-va pentru un consult optometric. Va asteptam!