Știați că ?
Ray-Ban este o marcă italiană de ochelari de soare și ochelari de lux fondată în America, creată în 1936 de compania americană Bausch & Lomb. Marca este cunoscută pentru liniile sale de ochelari de soare Wayfarer și Aviator. În 1999, Bausch & Lomb a vândut marca către conglomeratul italian de ochelari, Luxottica Group, pentru o sumă de 640 milioane USD.
Fondată în 1936 cu 85 ani în urmă în Rochester, New York, United States
Fondator(i): Bausch & Lomb și United States Army Air Corps
Ray-Ban , au apărut din necessitate, ca echipament obligatoriu pentru piloții americani. Faima pe care Ray-Ban a acumulat-o este datorită în primul rând de Generalul MacArthur care purta ochelarii in permanență, dar și de purtarea ochelarilor de actori din Hollywood, știind mereu cum sa se poziționeze pentru a fi remarcată.
Povestea RayBan începe în anii 1930. Pe 7 mai 1937. Data la care prima pereche de ochelari Ray-Ban numiți Anti-Glare este patentată de către Bausch&Lomb. Această pereche de ochelari a prins contur cu ceva timp înainte când un locotenent din armata americană, aflat căuta ochelari capabili să îi protejeze ochii de razele puternice de soare dar în același timp să aibă un design plăcut. Primii ochelari de soare cu lentile anti-reflexie aveau o ramă din metal ușoară placată cu aur. Lentilele erau verzi și filtrau razele infraroșii și UV. Membrii corpului de aviație au adoptat noul echipament de aici porecla : Aviator Glasses, un termen care astăzi definește toți ochelarii din acest tip.
Ray-Ban a fost recunoscut international în timpul celui de al Doilea Război Mondial, în momentul în care generalul Douglas MacArthur ajunge pe plaja din Filipine purtând ochelarii de soare Ray-Ban din dotare. Imaginea care a făcut înconjorul lumii a pus în prim plan silueta celebră a celui mai stilat accesoriu de protecție a ochilor.
Al doilea motiv al faimei Ray-Ban apare în anul 1952. Brandul cu o filozofie funcțională apare în lumea modei și lansează prima pereche de ochelari de soare cu ramă din plastic. Ochelarii respective primesc numele Wayfarer. Ray-ban are parte de un success enorm mai ales în rândul femeilor chiar dacă marca era dedicate mai degrabă bărbaților. Firma conturânduși numele dupa filmul „Breakfast at Tiffany’s“ din 1961, unde Audrey Hepburn poartă o pereche de Wayfarer.
În 1982, John Belushi și Dan Akroyd joacă în filmul „The Blues Brothers“ alături de ochelarii Ray-Ban Wayfarer, dar vânzările nu treac de pragul de 18.000 de perechi pe an. Totul urmează să se schimbe însă pentru că, tot atunci intră în vigoare un contract pe 5 ani în valoare de peste 50.000 de dolari pe an în urma căruia Ray-Ban ajunge în peste 60 de filme și emisiuni de televiziune. Prima victorie de proporții se resimte după ce Tom Cruise apare purtând Wayfarer în pelicula „Risky Business“, dar vânzările continuă să crească după ce Ray-Ban își face apariția și într-unul dintre cele mai populare seriale ale anilor ’80 – Miami Vice. Nimeni nu ar fi putut crede că cineva sau ceva le mai poate știrbi gloria. Nu când Michael Jackson sau Madonna poartă numai Ray-Ban. Moda anilor 1990 stârnește însă interesul publicului pentru ramele sport și este momentul ca marca Oakley să capteze toată atenția. Ray-Ban are din nou probleme, deși încearcă să se reinventeze de mai multe ori.