Ochii au nevoie de protectie, fie ca vorbim despre sezon de iarna sau vara. Chiar daca aveti impresia ca soarele nu mai este la fel de intens, sunt alte surse care pot afecta confortul vizual. Spre exemplu albul zapezii sau intensitatea luminii solare cand totul in jur este nins sunt situatii in care va dati seama ca lacrimati excesiv.

Cum va protejati ochii iarna

In mod special iarna factorii de mediu precum temperaturile mai scazute, vantul puternic si umiditatea, soarele intens si zapada pot afecta. Recomandarea principala ramane cea de a ne proteja de radiatiile UV.

Stiati ca exista un tip de arsura corneeana numita si fotokeratita? Aceasta este oftalmia zapezii si este cauzata de expunerea la razele soarelui ce este reflectata de zapada. Protejati-va ochii corespunzator! Iata ce spune vocea specialistului despre asta:

Fotokeratita se manifesta prin durere oculara si mai ales senzatia de arsura locala. Este la fel de mult probabil sa experimentati problema ochilor rosii si inflamati, sa aveti sensibilitate la lumina si vedere incetosata.

Solutia vine de la lentilele fotocromatice sau heliomate

Nu este un moft sa va folositi de ochelarii de soare in perioada iernii. Am abordat aceasta tema aici pe blog si cu alte ocazii, acei ochelari de soare trebuie sa fie de calitate, achizitionati din magazinele de nisa. Sa aiba factor de protectie UV, pe cat posibil sa fie polarizati, sa nu fie doar niste lentile colorate si rame cu rol estetic si nimic mai mult.

Recomandarea specialistilor este de a opta pentru ochelarii cu lentile inchise la culoare cand soarele este puternic. Daca practicati sporturi diverse echipamentul necesar trebuie sa includa si ochelarii de soare, adaptati ca stil pentru tipul de activitate desfasurata.  

Stiati ca …?

  • Ochelarii potriviti pentru practicarea diverselor sporturi sunt cei care permit intre 20 si 60% lumina transmisa. Acestia sunt recomandati in zilele cu conditii meteorologice schimbatoare.
  • In schimb, lentilele inchise la culoare sunt potrivite a fi purtate in zilele mai insorite.
  • In zilele cu ceata, cand ninge sau este innorat ar fi bine de purtat lentile in nuante deschise, cele care permit luminii sa treaca in procent mai mare, de pana la 90%.

Aveti nevoie si de lacrimi artificiale?

In perioada iernii este destul de frecvent sindromul ochilor uscati. Aceasta poate fi consecinta aerului foarte incalzit, uscat, a vantului de asemenea. Ochii foarte uscati incep sa usture, sunt rosii si lacrimeaza foarte tare. Una din recomandari este de a hidrata ochii cu lacrimi artificiale.

Daca senzatia de ochi uscati apare ca urmare a purtarii lentilele de contact ar fi bine sa va intoarceti in magazinul de optica. Asta pentru a inlatura orice dubiu despre alegerea corecta a acestor produse.

Iarna nu-i ca vara – solutii de dezaburire

Pentru cei care poarta ochelari de vedere, o masura de protectie pentru ochi mai poate fi cea legata de dezaburirea ochelarilor. Cel putin in momentele in care treceti de la aer rece la cald, din exterior in interior, aburirea lentilelor este unul dintre cele mai neplacute momente.

Exista si pentru asta o solutie. Pe langa tratamentul specific aplicat lentilelor astfel incat acestea sa nu se abureasca, laveta special dedicata este si ea o solutie. Astfel de accesorii veti gasi si in magazinele noastre disponibile. Fara urme de aburire este rezultatul folosirii acestor metode.

Asadar, cum iarna nu e ca vara, spune o vorba din popor, ochii resimt diferit schimbarile de temperaturi de la un sezon la altul. Clipitul in exces, senzatia de ochi atat de uscati incat este un disconfort sa mai clipiti nu sunt stari cu care sa va obisnuiti, ci semnale de alarma ca trebuie sa luati masuri. Va asteptam in magazinele de optica medicala cu solutii!