Iarna este un sezon minunat atat pentru cei mari, cat si pentru cei mici. Magia sarbatorilor ne aduce o stare de bine, de fericire. Este sezonul cand multor persoane le place sa practice sporturile de iarna pentru a se relaxa. Cu toate acestea este si un sezon ce poate fi problematic, mai ales pentru purtatorii de lentile de contact. Asta pentru ca iarna este un sezon uscat, temperaturile sunt scazute, iar razele ultraviolete ce se reflecta in zapada pot cauza anumite probleme neasteptate. Vorbim mai exact despre ochi uscati, o sensibilitate oculara si lacrimarea din reflex.  

Desigur ca sanatatea oculara este importanta in orice sezon, insa persoanele care poarta lentile de contact trebuie sa acorde o mai mare importanta modului de utilizare al lentilelor de contact mai ales in acest sezon. Iata de ce! 

Ce factori pun in pericol sanatatea oculara 

Vorbim despre factori naturali ai mediului pe care noi oamenii nu ii putem schimba. Cu toate acestea, putem gasi solutii pentru a preveni anumite probleme.  

Spre exemplu, umiditatea si temperaturile scazute in combinatie cu vantul rece si puternic sunt factorii care pot duce la sindromul ochilor uscati. Este una dintre cele mai comune afectiuni ce poate aparea in sezonul rece. Totodata, razele UV ce se reflecta in zapada, pot favoriza dezvoltarea unor afectiuni serioase precum degenerescenta maculara sau cataracta.

Cum se manifesta sindromul ochilor uscati

Asa cum am mentionat si mai sus, sindromul ochilor uscati este una dintre cele mai intalnite afectiuni in sezonul rece. Daca sunteti purtator de lentile de contact, acest sindrom se poate dovedi a fi unul destul de problematic. Pot aparea anumite simptome precum senzatia de intepatura, mancarime sau arsura, ochi iritati mai ales cand este vant, o sensibilitate crescuta la lumina, senzatia de “nisip in ochi”. In plus, spre finalul zilei se poate agrava si mai mult incetosarea vederii.

Astfel de simptome pot fi ameliorate daca utilizati anumite produse pentru lubrifiere precum solutii de intretinere sau lacrimi artificiale. De mentionat faptul ca astfel de produse trebuie utilizate pentru perioade mai scurte de timp si sa cereti sfatul specialistilor.

Despre lacrimarea din reflex

Vorbim in acest context despre o reactie naturala a organsimului uman. Lacrimarea din reflex inseamna o compensare a lipsei de apa din corp atunci cand este deshidratat. Cu toate acestea aceste lacrimi nu au proprietati de hidratare, ci doar umezeste ochii.  

Expunerea la razele UV

Chiar daca vorbim despre sezonul rece, expunerea la razele UV este la fel de puternica ca si in anotimpul calduros. In plus, zapada este un alt factor care va poate afecta sanatatea oculara, chiar daca in ziua respectiva soarele este ascuns dupa nori. Zapada poate reflecta aproximativ 85% din razele UV.  

Pentru persoanele care sunt purtatoare de lentile de contact este important sa poarte o pereche de ochelari de soare cu filtru UV400.

Lentilele de contact pot ingheta?

Exista si un mit care spune ca lentilele de contact in sezonul rece pot ingheta si se pot lipi de ochi. Cu siguranta acest lucru nu este posibil, deoarece temperatura corpului uman nu va permite sa se intample acest lucru.

Cateva sfaturi utile

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faceti daca sunteti purtatori de lentile de contact este sa respectati un ritual de ingrijire a acestora. Trebuie intotdeauna aplicate intr-un mediu cat mai curat si igienic, iar dezinfectarea lor dupa fiecare purtare nu trebuie sa lipseasca.  

De asemenea, este la fel de important sa respectati termenul de inlocuire a lentilelor. Specialistii din opticile medicale va vor oferi consiliere cu privire la acest lucru.  

Nu este important doar sa hidratati ochii, ci si organismul. Consumati cat mai multe lichide in sezonul rece.

In locatiile noastre EXPERTOPTIC veti primi consiliere personalizata cu privire la alegerea si ingrijirea lentilelor de contact. Va putem deveni parteneri de incredere atunci cand aveti nevoie.