Preventia, in toate formele ei, este recomandarea pentru a avea grija de sanatatea noastra. Preveniti, pentru a nu avea ce sa tratati. In ceea ce priveste sanatatea oculara, pe masura ce inaintam in varsta si mai ales daca ne stim cu probleme oculare, reverificarea dioptriilor ar trebui sa se intample mai des decat am crede.

Cat de des treceti pragul unui magazin de optica medicala pentru a va verifica dioptriile depinde de mai multi factori.

Stiati ca… ochii inceteaza sa se dezvolte in jurul varstei de 20-21 de ani?

Declinul incepe pe masura ce imbatranim. Dupa varsta de 40 de ani ochii incep incet-incet sa piarda din capacitatea de concentrare. Posibil sa fi auzit despre prezbiopie. Este doar un exemplu de afectiune ce ia amploare pe masura ce inaintam in varsta. Asadar nu ignoram necesitatea de ne verifica vederea. Desi studiile arata ca in peste 70% dintre cazuri este amanata vizita la verificarea dioptriilor.

Prima data la consult

Se spune ca ochii sunt oglinda sufletului. Sunt si oglinda starii de sanatate. Semne timpurii si subtile ca aveti nevoie de consult pot fi: disconfort, vederea dubla sau distorsionata, ochi rosii, ochi uscati.

Sunt motive bine intemeiate pentru care sa grabiti vizita la consult. La EXPERTOPTIC puteti beneficia de consult gratuit in oricare din cele 6 locatii. De preferat sa realizati o programare in prealabil, fie telefonic, fie online.

Nu este o certitudine ca dupa acest consult veti deveni purtatori de ochelari de vedere. Uneori cauzele ochilor obositi pot fi legate de expunerea pe perioade lungi de timp la ecrane, desfasurarea unei activitati ce implica migala si mai multa atentie vizuala.

Reverificati dioptriile inainte de a schimba ochelarii

Am detaliat si cu alte ocazii aici pe blog despre cat de des schimbam ochelarii de vedere sau cum sa ii intretineti pe termen lung. Daca ati ajuns la concluzia ca este timpul sa va schimbati aceste accesorii, ochelarii de vedere, optati mai intai de toate pentru reverificarea dioptriilor. Daca dioptriile au stagnat, purtatorii de ochelari prefera schimbarea accesoriilor din motive estetice. Sunt interesati de tot ce e nou, de trenduri in materie de rame de ochelari. In medie, schimbarea aceasta este preferata o data la doi ani.

Aceeasi conduita ar fi bine sa o aveti si daca va schimbati ochelarii de vedere din orice alt motiv – brat rupt, lentile zgariate, tratamentele aplicate lentilelor si-au pierdut proprietatile in timp etc. Uneori purtatorii de ochelari simt nevoia de o schimbare, prefera alte tipuri de rame, alte culori, astfel incat inainte de a comanda ochelarii de vedere ar fi bine sa verifice daca au aceleasi dioptrii – si daca vor opta pentru aceleasi tipuri de lentile. In fond, consultatia fiind gratuita, eliminati din start impedimentul financiar, daca acesta ar fi motivul pentru care amanati decizia aceasta.

Verificari timpurii

Stiati ca miopia spre exemplu este ereditara? In plus, in acest caz dioptriile cresc. Recomandarea specialistilor este ca in cazul copiilor ai caror parinti au probleme oculare sa efectueze consultatii pentru copii. Reverificarea dioptriilor este o preocupare, pentru ca va creste o data cu varsta. De altfel in cazul miopiei exista o evolutie constanta a afectiunii, cu perioade de stagnare si de progres.

In functie de principiul varstei, a unor boli preexistente, daca sunteti sau nu purtatori de ochelari sau lentile de contact, verificarea dioptriilor poate fi indicata o data pe an, cel  mult o data la doi ani. Dupa calcularea dioptriilor puteti trece la alegerea ochelarilor doriti, tinand cont de buget, dar si de preferinte de forma sau cromatice. Consilierii EXPERTOPTIC va ajuta sa alegeti tipul de ochelari potriviti! Cand veti reveni la consult?