Posibil ca ati mai auzit despre sensibilitatea la contrast vizual, aceasta fiind capacitatea ochilor de a distinge intre diversele tonuri de gri sau alte nuante. Desi spunem despre barbati ca nu au capacitatea de a intelege si distinge prea multe nuante, sensibilitatea la contrast vizual este o situatie reala si serioasa.

De ce este important acest aspect? Este modul prin care intelegem lumea, deci vorbim despre abilitatea de a distinge suprafetele. In lipsa acestei sensiblitati, am vedea imagini plate si lipsite de detalii.

Sa intelegem sensibilitatea la contrast vizual

Despre sensibilitatea la contrast vizual putem spune ca este o componenta a vederii. Astfel, ochiul sanatos poate distinge diferentele de luminozitate si culoare, de la obiect la obiect. Este deci un mecanism complex, care permite sa vedem pana la cele mai mici detalii vizuale.

Stiati ca…

  • Celulele responsabile cu fotoreceptivitatea din retina sunt cele con si baston?
  • Celulele con permit ochilor sa vada lumina puternica?
  • Celulele baston sunt mai sensibile la lumina slaba? Gratie acestora, vedem bine noaptea.
  • Cu cat avem mai mult contrast, cu atat obiectele pot fi mai usor de distins?
  • Sensibilitatea la contrast ne permite sa lecturam usor? Este necesara in diverse activitati cotidiene.

Cand si de ce apare sensibilitatea la constrast vizual? Un fenomen destul de des intalnit este in cazul seniorilor, astfel ca aceasta situatie este pusa pe seama imbatranirii. De asemenea, situatia poate fi intalnita si in cazul celor care nu au ajuns la o anumita categorie de varsta onorabila, caz in care de vina sunt unele afectiuni oculare. Desigur, veti spune ca se poate trai si asa, doar ca activitatile pot fi mai limitate – spre exemplu condusul iese din discutie – si mai apoi vorbim de calitatea vietii in sine.

Unele sarcini cotidiene pot deveni o corvoada, vor fi evitate. In plus, in unele cazuri pot fi impuse si tratamente.

Testam si corectam

Un consult optometric va fi relevant si in ceea ce priveste testarea sensibilitatii la contrast vizual. O astfel de testare este gratuita, in oricare din locatiile noastre. Ar fi de preferat sa va programati anterior, pentru a avea parte de o vizita eficienta si fara timp pierdut in asteptarea randului, sa intrati la testare.
Despre aceasta sensibilitate stim ca este un viciu de refractie, poate avea ca explicatie posibile afectiuni precum cataracta, glaucomul si nu numai. In timpul examinarii pacientul nu experimenteaza durere si nu se impune o pregatire speciala, anterioara.

Ce rezulta este foarte important si determina care este sensibilitatea la contrast vizual, dar si alte informatii pretioase despre starea de sanatate a ochilor dumneavoastra.

Cat despre corectia acestei probleme, purtarea lentilelor si a ramelor potrivite dumneavoastra este solutia. Sunt recomandati de asemenea ochelarii de soare polarizati, pentru ca acestia pot reduce din stralucirea luminii solare si vor imbunatati contrastul. Lentilele recomandate sunt cele cu filtru de lumina albastra, pentru ca acestea pot diminua din impactul pe care il are lumina intensa asupra ochilor dumneavoastra.

Desigur ca despre alegerea ochelarilor potriviti este o alta poveste. Din fericire pentru toata lumea, la EXPERTOPTIC avem selectii din colectii diverse. Cu siguranta va merita sa ne vizitati!